Organizația:
IP Institutul Științifico Practic de Horticultura și Tehnologii Alimentare
Infrastructura:
Laboratorul Ameliorarea și Tehnologii în Legumicultură și cartof
Nr. Serviciu științific Sort descending Descriere serviciu
1. Elaborarea şi modernizarea elementelor tehnologice de producere a cartofului, legumelor în sere şi camp deschis în contextul sch
  1. Evaluarea, determinarea și adaptarea termenilor de plantare-recoltareși altor elemente tehnologice reieșind din contextul schimbărilor climatice;
  2. Studierea și perfecționarea metodelor de irigare a culturilor legumicole în solarii și teren neprotejat, ținând cont de rezervele și dificitul de apă pentru irigarea plantelor agricole;
  3. Evaluarea și concretizarea dozelor și metodelor de fertilizare a cartofului și legumelor cu macro- și microelemente (aplicarea prin picurare, pe frunze, fazele de aplicare);

Elaborarea și perfecționarea metodelor de fortificare a semințelor de legume și verdețuri;

2. Elaborarea și studiul unor elemente tehnologice noi de sporire a producţiei din punct de vedere cantitativ și calitativ, lărgire
  1. Evaluarea sortimentului de verdeţuri pretabil pentru cultivare în condiții de câmp și teren protejat;
  2. Determinarea cantității și calității producției de frunze în dependenţă de epoca de semănat, pentru prelungirea cât mai îndelungată a perioadei de consum;
  3. Stabilirea schemei de nutriție adecvată pentru obținerea producției de frunze verzi inofensive din punct de vedere alimentar (conținut minim de nitrați, nitriți);

Studierea calității producției de frunze verzi (determinarea conținutului de pigmenți asimilatori, vitamina C, substanța uscată solubilă, uleiuri eterice, conținutul de nitrați).

3. Modernizarea procedeelor tehnologice şi sistemelor de protecţie a cartofului, culturilor legumicole şi verdeţurilor cu un consum
  1. Studierea, evaluarea și implementarea sistemului de protecție aplantelor de cartof și legume, cu aplicarea unui consum mai redus de pesticide;
  2. Evaluarea soiurilor noi de cartof și de verdețuri la producerea lor în cultura organică.
4. Selectarea soiurilor de cartof şi legume apte pentru utilizarea lor în tehnologiile inovative de cultivare, studierea reacţiei l
  1. Studierea și selectarea soiurilor noi de cartof și legume cu rezistență sporită la boli;
  2. Identificarea soiurilor de cartof cu un ritm rapid de creștere și acumulare a producției, apte pentru cultivarea lor în cultura organică;
  3. Studierea adaptabilității soiurilor noi de cartof la cultivarea lor în cultura a doua pentru producerea de sămânță cu tuberculi proaspăt recoltați și din anul precedent.

Studierea și perfecționarea metodelor de irigare a culturilor legumicole în solarii și teren neprotejat, ținând cont de rezervele și deficitul de apă pentru irigarea plantelor agricole