Nr. | Serviciu științific Sort descending | Descriere serviciu | |
---|---|---|---|
1. | Cercetări în domeniul ameliorării sortimentului viței de vie |
|
|
2. | Cercetări în domeniul Biochimiee și Fiziologiee plantelor pomicole |
|
|
3. | Cercetări în domeniul biotehnologiilor alimentare | Soluţii complete de lărgire a sortimentului de produse lactate cu valoare nutritivă înaltă şi proprietăţi curativ-profilactice şi dieteticeElaborare, implimentare şi consultare privind tehnologiile performante de procesare complexă a laptelui, inclusiv lapte de capră şi oaie, şi de procesare a cărnii, inclusiv carne de pasăreElaborarea tehnologiilor de fabricare a produselor noi cu utilizarea raţională a zerului.Valorificarea industrială a laptelui de capră şi oaie.Determinarea indicilor de calitate a produselor din carne şi lapte.Stabilirea duratei de valabilitate a produselor din lapte şi carne, prin cercetarea stabilităţii produsului în condiţiile de păstrare recomandate.Aprecierea eficacităţii tehnologice a culturilor bacteriene (culturi „starter”) utilizate la fabricarea produselor lactate fermentate.Elaborarea standardelor de firmă şi instrucţiunilor tehnologice privind produsele din lapte şi carne.Crearea bazei de date naționale online privind compoziția produselor alimentare |
|
4. | Cercetări în domeniul Imunologiei şi Protecţiei Viţei de Vie | -Organizarea şi executarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul protecţiei contra bolilor şi dăunătorilor conform programului de cercetări- Prezentarea recomandărilor privind prevenirea şi combaterea bollilor şi dăunătorilor viţei de vie în condiţiile Republicii Moldova prin participarea la discursuri (radio şi televizarte), la seminare stiinţifico-practice organizate de MARDR şi diferite asociaţii a producătorilor din agricultură (asociaţia producătorilor „Uni Agroproiect”- 10 seminare; în cadrul programului „Bastina” la data de 13 iunie 2021cu genericul „Particularităţile de prevenire şi combatere a bolilor şi dăunătorilor vieţei de vie în condiţiile annului 2021”.- determinarea eficacităţii procedeului agrotehnic de defoliere parţială timpurie a butucilor pentru prevenirea şi combaterea făinării viţei de vie aplicată în diferite faze de dezvoltare a culturii: înainte de înflorit; îndată după înflorit; şi în momentul depistării primlor simptome de manifestare a făinării viţei de vie;- Elucidarea unor procedee agrotehnice (diferitor fertilizanţi în combinaţie cu microelemente şi biostimulatori, alge maritime ş.a.) în vederea stimulării reacţiei de autoapărare a plantelor şi diminuarea impactului negativ al flavescenţei aurii asupra cantităţii şi calităţii producţiei de struguri- Evaluarea eficacităţii biologice a unor noi preparate biologice şi chimice pentru prevenirea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor viţei de vie. Determinarea dozelor optime de administrare,modului şi termenului optim de aplicare a produselor biologice şi chimice noi, perfecţionarea programelor existente de protecţie integrată contra bolilor (mana, făinarea, putregaiul cenuşiu, antracnoza, pătarea roşie) şi dăunătorilor (moliile, acarienii ş.a.) |
|
5. | Cercetări în domeniul oenologiei, producerii VDO și a băuturilor tari | - Organizarea şi executarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul producerii vinurilor albe și roșii seci- Efectuarea cercetărilor în vederea valorificării potențialului oenologic al soiurilor de struguri asanați de selecție nouă și autohtonă pentru producerea vinurilor albe şi roşii seci- Efectuarea dinamicii maturării strugurilor de diferite soiuri, prelucrarea strugurilor şi obţinerea unor loturi experimentale de vinuri albe și roșii seci- Aprecierea tehnologică a substanţelor auxiliare, enzimelor, levurilor active uscate; aromatizatorilor, coloranţilor şi altor materiale destinate utilizării în industria vinicolă- Studierea influenţei procedeelor de tratare a mustului și vinului asupra calității și influenţei unor produse de uz oenologic pentru obţinerea vinurilor de calitate
- Efectuarea analizelor fizico-chimice și analizei organoleptice în vinuri, distilate și divinuri - Efectuarea testării și tratării vinurilor în vederea stabilității, contra diferitor tipuri de tulburări - Organizarea şi executarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul producerii băuturilor tari - Studierea procesului de distilare a vinurilor în scopul optimizării lui - Studierea procesului de învechire a distilatelor pe doaga de stejar - Cercetarea, elaborarea și modernizarea instalaţiilor de distilare - Oferirea serviciilor de montare, dare în exploatare şi documentare a instalaţiilor de distilare - Elaborarea documentaţiei normativ-tehnice şi tehnologice pentru producerea vinurilor albe și roșii seci și a băuturilor tari-Acordarea ajutorului ştiinţific, metodic şi practic la implementarea noilor tehnologii, procedeelor tehnologice avansate întreprinderilor vinicole din ramură. |
|
6. | Cercetări în domeniul tehnologiilor moderne în Pomicultură | - Cercetarea, elaborarea și optimizarea diferitor proceree de cultivare a diferitor specii pomicole (distanțe de plantare, forme de coroană, combinații soi-portaltoi, construcții de plantații). - Elaborarea și implimentarea tehnologiilir de cultivare a speciilor pomicole sămânțoase, sâmburoase și nucifere. - Elaborarea și implimentarea tehnologiilir de tăiere a diferitor specii pomicole. - Elaborarea și implimentarea recomandărilor privind plantarea și îngrijirea plantațiilor pomicole. - Cercetarea și evedențierea celor mai prodctive portaltoae la diferite specii pomicole. - Cercetarea compatibiltății diferitor portaltoae seminciere și vegetative cu diferite specii pomicole. - Cercetarea puterii de creștere a diferitor portaltoae seminciere și vegetative cu diferite specii pomicole. - Cercetarea și evedențierea acțiunii portaltoaelor intercalari asupra creștrii și productivității diferitor specii pomicole. - Elaborarea și implimentarea tehnologiilir de înființare a plantațiilor-mamă de altoi și portaltoi la diferite specii pomicole. - Elaborarea și implimentarea tehnologiilir de producere a materialului săditor la diferite specii pomicole. |
|
7. | Cercetări în domeniul Verificarea calității producției alcoolice | - Organizarea şi executarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul verificarea calității producției alcoolice - Efectuează încercări instrumentale complexe în cadrul cercetărilor științifice.-Elaborarea metodelor de depistare a unor tipuri de falsificare a produselor vinicole aşa cum ar fi prezenţa coloranţilor şi aromatizatorilor sintetici în vinurile de struguri, prezenta glicerolului sintetic ș.a. - Elaborarea metodelor de determinare a unor substanţe nocive - Elaborarea metodă de apreciere a activității biologice a vinurilor roșii. -Acordarea ajutorului ştiinţific; pune la dispoziţia producătorilor de vinuri un set de servicii, ce ţin de controlul producţiei vinicole şi a materialelor auxiliare, utilizate în vinificaţie |
|
8. | Cercetări în Domenul Arbuşti fructiferi şi căpşun |
|
|
9. | Cercetări în Domenul Biotehnologiei și Microbiologiei Vinului | -Organizarea şi executarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul producerii vinurilor spumante clasice, spumante naturale, spumoase, frizanti, perlante şi petiante -Elaborarea documentaţiei normativ-tehnice şi tehnologice pentru producerea vinurilor spumante, spumoase, frizanti, perlante şi alte băuturi alcoolice şi analcoolice impregnate cu dioxid de carbon de diferită natură -Efectuarea lucrărilor de microbiologie în domeniul vinificaţiei primare, producerii vinurilor spumante şi altor vinuri speciale; -Aprecierea tehnologică a substanţelor auxiliare, enzimelor, levurilor active uscate; aromatizatorilor, coloranţilor şi altor materiale de import destinate utilizării în industria vinicolă; -Elaborarea tehnologiilor de producere a vinurilor prin impregnarea exogenă cu dioxid de carbon (spumoase, spumoase aromatizate); -Efectuarea analizelor fizico-chimice şi microbiologice în vinuri materie primă, vinuri spumante, spumoase, frizanti, perlante şi alte băuturi alcoolice şi nonalcoolice impregnate cu dioxid de carbon; -Efectuarea lucrărilor de păstrare, menţinere şi dezvoltare a Colecţiei Ramurale de Microorganisme pentru Industria Oenologică (CRMIO) a IŞPHTA; -Elaborarea tehnologiilor de producere a diferitor vinuri, cidru, băuturi alcoolice şi nonalcoolice impregnate cu dioxid de carbon prin diferite metode; -Efectuarea aprecierii tehnologice a soiurilor noi şi clonelor de struguri elaborate sau introduse în Moldova cu elaborarea tehnologiilor respective pentru vinurile spumante, spumoase, frizanti, perlante, băuturi alcoolice sau nonalcoolice impregnate cu dioxid de carbon; -Evidenţierea, izolarea şi selectarea noilor tulpini de levuri cu proprietăţi tehnologici avansate; -Acordarea ajutorului ştiinţific; metodic şi practic la implementarea noilor tehnologii; procedeelor tehnologice avansate şi elaborărilor de vinuri noi la întreprinderile vinicole din ramură |
|
10. | Cercetări în Domenul Ecosistemului plantaţiilor viticole | - Studierea factorilor agroecologici și influența acestora la creșterea și dezvoltarea viței de vie-Raionarea, amplasarea și optimizarea plantațiilor de viță de vie pentru obținerea vinurilor depinde foarte mult de factorii agroecologici pentru fiecare teritoriu în parte. În cercetări se folosesc sisteme moderne de acumulare, păstrare de analiză și modelare a informațiilor- Cercetarea schimbărilor resurselor agroclimaterice în spațiu și în timp, a condițiilor ampeloecologice în zonele viticole a Republicii Moldova; - Argumentarea condițiilor ampeloecologice a microzonării teritoriilor RM pentru a determina suprafețele ce produc vinuri de înaltă calitate;- Optimizarea amplasării plantațiilor viticole în dependență de soiuri, factori de mediu din regiunile RM în legătură cu schimbările climaterice; - Evaluarea acțiunii schimbărilor climei, resurselor agro-climaterice și limitarea factorilor agro-climaterici în diferite zone naturale ale Moldovei pentru producerea vinurilor cu IGP; - Evaluarea acțiunii condițiilor ecologice la formarea landșaftului ampeloecologic;-Evidenţierea, izolarea şi selectarea noilor tulpini de levuri cu proprietăţi tehnologici avansate; -Acordarea ajutorului ştiinţific; metodic şi practic la implementarea noilor tehnologii; procedeelor tehnologice avansate la întreprinderile viticole |
|
11. | Cercetări în Domenul Selecției Fitosanitare și Controlul Fitosanitar al Viței de Vie | -Creșterea materialului săditor a soiurilor de portaltoi liber de infecții virotice, fitoplasmatice și bacteriene pentru inființarea plantațiilor mamă în gospodăriile pepinieristice;-Creșterea materialului de мultiplicare a soiurilor de altoi liber de infecții virotice, fitoplasmatice și bacteriene pentru prodecerea materialului săditor și inființarea plantațiilor industriale de vița de vie în Republica Moldova;- Efectuarea tratării cu apă fierbinte a coardior de viță de vie pentru a suprima infecțiile bacteriene și fitoplasmice- Efectuarea controlul fitosanitar al materialului săditor de vița de vie produs în Republica Moldova prin inspecția vizuală a școlilor și testarea de laborator pentru infecția latentă a bolilor virotice, fitoplasmatice și bacteriene; |
|
12. | Cercetări în Domenul Tehnologiei produselor alimentare | -Elaborarea tehnologiilor noi şi perfecţionarea tehnologiilor tradiţionale privind fabricarea produselor alimentare din materie primă de origine vegetală şi cu valoare alimentară şi biologică sporită, inclusiv cu proprietăţi funcţionale, curativ-profilactice şi dietetice. - Elaborarea şi implementarea tehnologiei de prelucrare prin extrudare termoplastică a culturilor cerealiere şi leguminoaselor. - Elaborarea şi implementarea tehnologiei de extracţie a substanţelor liposolubile din materii prime vegetale. - Dezvoltarea tehnologiilor şi diversificarea sortimentului de fructe şi legume uscate. - Dezvoltarea tehnologiilor şi diversificarea sortimentului de fructe şi legume rapid congelate. - Asigurarea normativă a tehnologiilor şi a produsului. - Elaborarea noilor tehnologii de procesare atermică a materiei prime agroalimentare (concentrare criogenică, sucuri proaspăt stoarse congelate, sterilizare prin metode fizice, fructe şi legume de procesare minimă). - Elaborarea şi implementarea tehnologiilor de fabricare a produselor alimentaţiei sănătoase fortificarea produselor alimentare cu substanţe biologic active. - Elaborarea produselor cu conţinut redus de zahăr, de larg consum, preferate de consumatori, inclusiv: gemuri, jeleuri cu conţinut redus de zahăr, fortificate cu acid ascorbic (profilaxia diabetului zaharat şi prevenirea obezităţii). |
|
13. | Cercetări în Domenul verificării calităţii alimentelor |
|
|
14. | Cercet[rile în domeniul Virusologiee, Controlul Fitosanitar și Protecției plantelor pomicole | Organizarea și implementarea în producerea sistemul de certificare a materialului săditor pomicol devirozat. Crearea şi completarea permanentă a colecţiei de clone devirozate de categoria „Prebaza” cu soiuri şi portaltoae noi preţioase de specii pomicole pentru asigurarea necesităţilor în creştere a pieţii moderne şi transferul ulterior a pepinieritului pomicol a ţării în baza materialului devirozat și implementarea sistemei de certificarea a materialului săditor pomicol. Retestarea plantaţiilor mamă de soiuri şi portaltoae de categoriile Prebaza şi Baza Lucrările de întreţinere şi îngrijire a plantaţiilor din fondul genetic devirozat şi pentru transferul ramurii pepinieritului în baza materialului săditor devirozat şi normele internaţionale de certificare care includ: selectarea terenurilor pentru fondarea plantaţiilor mamă pentru ramuri altoi şi portaltoae; testarea şi multiplicarea materialului săditor destinat plantaţiilor mamă. Inspectarea plantaţiilor industriale a speciilor pomicole, plantate cu material săditor autohton şi de import Colectarea tulpinelor virotice care sunt studiate prin metode moderne |
|
15. | Elaborarea şi modernizarea elementelor tehnologice de producere a cartofului, legumelor în sere şi camp deschis în contextul sch |
Elaborarea și perfecționarea metodelor de fortificare a semințelor de legume și verdețuri; |
|
16. | Elaborarea și studiul unor elemente tehnologice noi de sporire a producţiei din punct de vedere cantitativ și calitativ, lărgire |
Studierea calității producției de frunze verzi (determinarea conținutului de pigmenți asimilatori, vitamina C, substanța uscată solubilă, uleiuri eterice, conținutul de nitrați). |
|
17. | Elaborarea/modificarea actelor normative în baza rezultatelor cercetărilor ştiinţifice | -Elaborarea Reglementilor tehnice- Elaborare/revizuirea/modificarea a liniilor directoare de aplicare a legislaţiei sectoriale pentru produsele vitivinicole şi băuturile alcoolice;- Elaborarea/revizuirea/modificarea Standardelor moldoveneşti pentru produsele vitivinicole şi băuturile alcoolice, pentru care nu există Reglementări tehnice;- Elaborarea/revizuirea/modificarea Standardelor moldoveneşti privind metodele de analiză pentru produsele vitivinicole şi băuturile alcoolice;- Elaborarea specificaţiilor tehnice pentru produsele vitivinicole şi băuturile alcoolice;- Expertiza periodică a Standardelor Moldoveneşti;- Elaborarea Instrucţiunlor tehnologice pentru fabricarea produselor vinicole şi băuturilor alcoolice şi operaţionale (de process). |
|
18. | Laboratorul Pepinierit și Tehnologii Moderne Viticole | Elaborarea și implementarea tehnologiilor moderne (raționale) în viticultură, conforme schimbărilor climatice și principiilor de agricultură durabilă Elaborarea și implementarea metodelor optimale de cultivare a viței de vie pe diferite forme la soiul pentru vin pentru producerea vinurilor calitative cu denumire geografică Elaborarea și implementarea elementelor agrotehnice de bază la soiurile pentru vin Elaborarea unor procedee de formare a butucilor viţei de vie adaptate la sistemul modernizat al spalierului şi cerinţelor mecanizării complexe proceselor tehnologice de culticare a soiurilor de struguri pentru vin şi a soiurilor apirene Elaborarea şi implementarea unor forme modernizate de conducere a butucilor la cultivarea soiurilor noi pentru masă în funcţie de sistemul de susţinere şi agrotehnica aplicată, adaptată la schimbările climatice şi principiile de agricultură durabilă |
|
19. | Modernizarea procedeelor tehnologice şi sistemelor de protecţie a cartofului, culturilor legumicole şi verdeţurilor cu un consum |
|
|
20. | Selectarea soiurilor de cartof şi legume apte pentru utilizarea lor în tehnologiile inovative de cultivare, studierea reacţiei l |
Studierea și perfecționarea metodelor de irigare a culturilor legumicole în solarii și teren neprotejat, ținând cont de rezervele și deficitul de apă pentru irigarea plantelor agricole |
|
21. | Studiul aoiurilor și Ameliorarea plantelor pomicole |
|