Nr. | Serviciu tehnologic Sortează descrescător | Descriere serviciu |
---|---|---|
1. | . Liofilizarea microorganismelor și bioproduselor | Microorganismele și biopreparatele se liofilizează în fiole sau flacoane la temperaturi joase în vid |
2. | Depozitarea, înregistrarea, conservarea și întreținerea pe termen lung a microorganismelor | Tulpinile de interes biotehnologic prezentate în CNMN, trec controlul viabilității, purității și corespunderii descrierii din pașaport, apoi înregistrate și conservate pentru o perioadă îndelungată de timp prin metodele: sub un strat de ulei mineral și liofilizare. |
3. | Determinarea activității enzimatice | Evaluarea activității enzimatice (proteolitică, lipolitică, pectolitică, celulozolitică, amilolitică) în conformitate cu metodele moderne acceptate în microbiologie (enzimologie). |
4. | Determinarea compoziției biochimice a biomasei de levuri | Determinarea cantitativă a proteinei, carbohidraților, lipidelor, ergosterolului, manoproteinelor și β-glucanilor în biomasa de levuri din diverse genuri și specii la cultivare pe medii specifice. |
5. | Determinarea concentrației minime inhibitorii (CMI) și concentrației minime bactericide (CMB) | La tulpinile și preparatele ce posedă proprietăți antimicrobiene se determină concentrația minimă inhibitorie (CMI) și concentrația minimă bactericidă (CMB) |
6. | Determinarea indicilor microbiologici ai solului | Determinarea indicilor microbiologici ai solului cu utilizarea |
7. | Determinarea indicilor pedologici ai solului | Determinarea indicilor pedologici ai solului cu utilizarea |
8. | Determinarea influenţei (toxicităţii) diferitor substanțe chimice și factori fizici asupra levurilor | Determinarea influenţei (toxicităţii) nanoparticulelor, compușilor coordinativi, undelor elctromagnetice etc. asupra viabilității, productivității de biomasă și substanțe biologic active a diferitor tulpini de levuri. |
9. | Elaborarea Regulamentelor tehnologice de obţinere din levuri a diferitor bioproduse | Elaborarea Regulamentelor și procedeelor tehnologice de obţinere din levuri a aditivilor nutraceutici și alimentari, bioproduselor pentru furajarea păsărilor, animalelor de natură aminoacido-proteică, polizaharidică și lipidică.
|
10. | Elaborarea și optimizarea mediilor nutritive pentru cultivarea levurilor | Optimizarea şi elaborarea a noi medii nutritive pentru cultivarea submersă a tulpinilor de levuri producătoare de lipide, carotenoide, ergosterol, carbohidraţi, manani, β-glucani ce conţin stimulatori de origine organică şi anorganică. |
11. | Evaluarea contaminării microbiologice în diverse materiale | Din diverse material se prelevează probe, care se inoculeză pe medii agarizate, apoi sunt identificate microorganismele prezente. |
12. | Izolarea, caracterizarea, identificarea tulpinilor microbiene și selectarea mediilor de nutritive specifice | . Probele prelevate din diferite medii sunt inoculate pe medii agarizate. Culturile izolate sunt inoculate pe medii specifice, caracterizate proprietățile morfo-culturale, apoi identificate. |
13. | Obținereapreparatelor enzimatice | Obținerea preparatelor enzimatice (protease, lipase) cu grad diferit de puritate pentru aplicare în diferite domenii (medicină, farmaceutică, industria alimentară, cosmetică, oenologie, zootehnie et cet.). În condiţii de laborator cu tulpini reprezentative controlate se obțin preparatele enzimatice respective și se caracterizează după activitatea enzimatică manifestată. |
14. | Pregătirea preparatelor și probelor biologice pentru scopuri didactice | În baza microorganismelor din CNMN sunt pregătite probe biologice pentru studenți ș elevi |
15. | Servicii de adaptare a tehnologiilor elaborate în cadrul laboratorului Ficobiotehnologie la condiții de producere | Adaptarea tehnologiilor de cultivare a microhalelor și cianobacteriilor la condițiile industriale (Volum, regim de iluminare și termic, durata, cantitatea cultura-start, stimulatori) Adaptarea tehnicilor de prelucrare a materiei prime, de extragere a substanțelor biologic active , conform scopului producerii, prelucrarea produsului în dependență de scopul final |
16. | Testarea activității antimicrobiene și enzimatice a microorganismelor | Tulpinile microbiene sunt testate după activitatea antibacteriană și antifungică față de un spectru larg de fitopatogeni. De asemenea sunt efectuate testări a proprietăților enzimatice, conform metodelor expres (lipaza, catalaza, amilaza, etc.). |
17. | Testarea activității biologice a compușilor coordinativi | Compușii coordinativi în concentrații bine determinate se includ în mediile nutritive de cultivare submersă a 2-3 tulpini de fungi miceliali. În lichidul cultural rezultat la finele procesului de cultivare, prin determinarea acumulării de biomasă sau a principiilor bioactive sintetizate se evaluiază efectul biologic exercitat de compus. |
18. | Testarea activității biologice a compușilor coordinativi | Compușii coordinativi în concentrații bine determinate se includ în mediile nutritive de cultivare submersă a 2-3 tulpini de fungi miceliali. În lichidul cultural rezultat la finele procesului de cultivare, prin determinarea acumulării de biomasă sau a principiilor bioactive sintetizate se evaluiază efectul biologic exercitat de compus. |
19. | Verificarea fezabilității proiectelor de cercetare și de producere ficologică | Verificarea corectitudini și rentabilității utilajului selectat pentru realizarea proiectelor de cercetare și de producere; Consultări asupra parametrilor utilajului selectat pentru realizarea proiectelor de cercetare și de producere; Analiza infrastructurii; |